Monday, December 1, 2014

Terbang Selesa dan Bergaya

We booked flight tickets 4 months in advance but not during any kind of promotion. Tiba-tiba terdetik, bincang bincang bincang bincang, check sana check sini, banding sana banding sini, pap! Beli tiket MAS. Sebab harga tak jauh dengan Air Asia. Travelling with friends meaning the cost that I had to fork out was all for myself. Lalu boleh la nak bagi can tiket mahal sikit. Bersedap-sedap sikit naik MAS.

A few months before our travelling date, I received an email from MAS; a chance for an upgrade promo. The concept was simple : You'd be given a price range, chose your preferred bidding price and submitted. You'd be contacted if you won the bid. Wining the bid meant getting upgraded to business class seats. Sounded fun. It got more interesting knowing that our bidding could start as low as RM50 up to several hundreds ringgit. Of course we bid for the lowest; RM50. Kalau dapat, maknanya kami bakal mendapat pengalaman menaiki kapal terbang dalam kelas perniagaan (and of course in style!) dengan hanya RM50. Keyed-in my credit card particulars, I'd only be charged if we won the bid. Bismillah, finger-crossed.

1-2 weeks later I received a message that my credit card was charged with RM150 by MAS. And that meant, 

WE WON THE BID!
For both inbound and outbound trips.

Yiiiiiihah! It was not my first time since I'd got upgraded for free for my flight to KK around 8-9 years back. But it was a 6 a.m flight, I was extremely sleepy and I did not know that I could request for as much ice cream as I wanted. Rugi betul 2 jam 45 minit perjalanan.

And this time I determined to enjoy each and every second of my business class experience. Even though it was just around 1 hour flight, please don't disturb me while I'm relishing my precious moment of winning an RM50 bid. Aaaaaaaaahh.....

Lambang kegembiraan (1)

Lambang kegembiraan (2)

Memang seronok dapat terbang dalam kelas perniagaan. Memang berbeza dengan kelas ekonomi. Namun yang tak seronoknya adalah :

1) penerbangan hanyalah 1 jam
2) makanan sedap, tapi perlu dimakan dalam masa 1 jam
3) banyak movie dan rancangan menarik, tapi kau hanya ada 1 jam!
4) ada bantal, selimut segala tapi kau tak sempat nak buka plastik pun kerana penerbangan hanyalah 1 freaking jam!
5) Hanya dapat lepak di Golden Lounge sekejap je, sebab flight jam 7.45 pagi, gerak dari rumah pukul 5 pun dah rasa rabak mata aku.

Ni je sempat dinikmati di Golden Lounge.
Sadis! Tapi memang seronok dan kelakar juga. I ignored those 2 most of the time, they are my BFFL, I love them dearly but I was busy ok. I tried to finish everything on my tray, tapau-ed those that were still packed. I previously had watched Malificient halfway and hey they had it on board and I was determined to finish watching this movie before we arrived (and I did!). Busy busy busy. 

Actually, I managed to finish all and even continued with the new X-Men sebab tanpa dijangka, our landing was delayed for almost 1 hour due to unpermitted weather. Damn it. Buat penat je aku kalut-kalut makan, kalut-kalut forwardkan part dalam Malificient yang bosan-bosan sikit. Kalau tahu awal, boleh minta makan macam-macam lagi. Eh, I bayar RM50, ok! Biarlah!

Tapi masa flight balik aku relaks sikit la. Dah faham, kata orang. Tapi tak sempat nak enjoy Golden Lounge, sebab Golden Lounge at Krabi Airport can only be accessed before you checked-in.

Above all, kalau saya berduit, memang saya akan menaiki penerbangan kelas perniagaan dan lebih manis jika pengalaman ini dapat dikongsi dengan suami, anak-anak, mak dan mak bapak mertua.

Ini mungkin Ishah punya.

In confirm aku punya. Flight pergi.

Ini mungkin Fatma punya.

Ini confirm aku punya, flight balik. Sedap weh!

Ini mungkin Fatma punya. Lupa weh!
A ah. Gambar makanan je sempat ambil. Tu pun sebelum makan. Kan I dah kata I busy! Hish!

3 comments:

HW said...

We want more stories, please! Bahahaha.

-Wahida-

Ahsuez said...

Nak update yang ni pun bukan main liat lagi. Hahaha!

InshaAllah, akan diusahakan!

ibuniar dikualalumpur said...

Assalamualaikum.wr.wb. perkenalkan nama saya ibu niar TKI di kualalumpur, saat menulis ini saya teringat memory masa lalu..saya sangat tergugah hati melihat coretan hati yang bapak tulis. saya jadi teringat tentang masa-masa sulit dulu,karena iktiar dan usaha , seolah2 menjadi dendam bukan lagi motivasi, cuma satu tujuan saya pada saat bagaiman caranya untuk bangkit..singkat kata berbagai macam iktiar dan cara yang saya lalui, mengingat pada saat itu hutang saya 230 JUTA yang tidak sedikit, belum lagi bunga renternir yang bertambah. karena usaha, kesungguhan hati, akhirnya menemukan jalan /solusi . saya percaya ALLAH ITU TIDAK DIAM MAHA PENYAYANG , cobaan itu bukan lah ujian tapi hadiah yang tersilmut untuk kebahagiaan keluaraga ku yang sebenar2nya. Bila butuh angka togel ghaib yg sudah kami buktikan hubungi AKI SUKRO DI,081-242-294-597. ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga KETIK >>>>KLIK DISINI<<<< TRIMAKASIH.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...